PERLOUSES

< TERUG NAAR PERLOUSES OVERZICHT

PERLOUSES 21
YASMINA REZA
IN DE SLEE VAN ARTHUR SCHOPENHAUER

De Spinozaspecialist Ariel Chipman is getroffen door een depressie, zijn huwelijk heeft schipbreuk geleden en zijn roeping heeft hij afgezworen: zijn vrouw Nadine, zijn vriend Serge Othon Weil, zijn psychiater en hijzelf leveren in lange monologen commentaar op zijn desolate toestand. Aanvankelijk lijkt het debacle compleet: tegen de barre eenzaamheid die de personages kwelt en 'de slee van Arthur Schopenhauer' die hen geruisloos naar de dood voert, lijkt geen kruid gewassen. De lezer waant zich in een wrange zedenkomedie. Maar geleidelijk aan brengt Reza de vertwijfelde en daardoor des te roerender behoefte aan troost en geborgenheid van haar personages in stelling, zodat je niet meer weet of je moet lachen of huilen.

Vertaling: Martin de Haan
Vormgeving: Barends en Pijnappel
84 pagina's 10,5 x 16,5 cm
ISBN 978 90 78068 372
UITVERKOCHTPERLOUSES 22
EMILE ZOLA
HOE MEN STERFT

Hoe men sterft toont in vijf taferelen aan dat mensen sterven zoals ze hebben geleefd: een hoge edelman wil tot het uur des doods zijn waardigheid behouden, een vrekkige bourgeoise denkt tot haar laatste snik alleen aan haar vermogen en laat haar zoons ruziend over de erfenis achter, een winkelierster heeft geen tijd om ziek te zijn en gaat haast letterlijk dood aan haar winkel, het zoontje van een straatarm arbeidersechtpaar sterft bij gebrek aan goede verzorging, en een oude landarbeider overlijdt eenzaam in zijn bed terwijl de rest van het gezin de oogst binnen haalt. Emile Zola [1840-1902] was de chef de file van de naturalisten. Door middel van uitputtende beschrijvingen willen zijn romans laten zien hoe de mens wordt bepaald door erfelijkheid en omstandigheden.

Vertaling: Martin de Haan en Rokus Hofstede
Nawoord: Martin de Haan
Vormgeving: Barends en Pijnappel
84 pagina's 10,5 x 16,5 cm
ISBN 978 90 78068 594
9,50 EuroPERLOUSES 23
JULIO CORTAZAR
DE TOESPRAKEN VAN DE BEKKENKNIJPER

Jaguars in de boter, een Renault 4 die Gitanes rookt, een alpinist die te pletter stort omdat een jongetje te langzaam leest en een bezoeker van een soiree die door de vloer zakt en verdrinkt: de microverhalen uit De toespraken van de bekkenknijper houden de werkelijkheid een lachspiegel voor. In veertien bravourestukjes van surrealistische humor etaleert Julio Cortazar het wonderbaarlijke van de alledaagsheid. Hij stelt onthutsende vragen als: Hoeveel vesten kun je kwijt in een soepketel? Waarom wekt de keuze voor een banaan de achterdocht van de autoriteiten? De Argentijn Julio Cortazar [1914-1984], een van de kanonnen van de twintigste-eeuwse Zuid-Amerikaanse literatuur, ontleent zijn roem vooral aan zijn korte verhalen. Hij leefde van 1951 tot aan zijn dood in Frankrijk.

Vertaling: Martin de Haan en Rokus Hofstede
Nawoord: Rokus Hofstede
Vormgeving: Barends en Pijnappel
72 pagina's 10,5 x 16,5 cm
ISBN 978 90 78068 600
9,50 EuroPERLOUSES 24
YVES PAGES
KLEINE STILLEVENS MET WERK EN ONTSLAG

"Met die dode staart die achter me aansleept blijf ik moeilijk overeind. Dat grut loopt eraan te trekken, en ik mag niet bewegen terwijl hun ouders de foto nemen. De hele dag word ik vastgegrepen, wordt ik bevoeld, geaaid, en tot bloedens toe geknepen. Soms word ik in mijn kruis getast omdat iemand wil weten van welk geslacht ik eigenlijk ben. Ze zouden me bijkans lynchen, zo lief vinden ze me." Aan het woord is hier Jose, een heringetreden werkloze die Pluto speelt in Disneyland. Hij is een van de tragikomische slachtoffers van de onbarmhartige arbeidsmarkt die Yves Pages ten tonele voert in zijn bundel Petites natures mortes au travail. Deze Nederlandse vertaling brengt daaruit een selectie.

Vertalingen nawoord: Jan Pieter van der Sterre
Vormgeving: Barends en Pijnappel
64 pagina's 10,5 x 16,5 cm
ISBN 978 90 78068 617
8,50 Euro< TERUG NAAR PERLOUSES OVERZICHT