PERLOUSES

< TERUG NAAR PERLOUSES OVERZICHT

PERLOUSES 1
Vivant Denon
Eenmaal, immermeer

Het gaat hard als vrouwen hun verbeelding de vrije teugel laten, en die van madame De T*** was op dat moment bijzonder goed op dreef...' Aan de hand van een naieve maar stoutmoedige jongeman betreedt de lezer in dit verhaal een erotische sprookjeswereld, waar niets is wat het lijkt, waar wellust en machtswellust niet van elkaar te onderscheiden zijn en waar vrouwen achter de schermen aan de touwtjes trekken. Baron Dominique Vivant Denon (1747-1825) was schrijver, schilder en diplomaat. Hij was de eerste directeur van het Louvre.

Vertaling: Martin de Haan en Rokus Hofstede
Nawoord: Martin de Haan
Vormgeving: Henrik Barends
56 pagina's 10,5 x 16,5 cm
ISBN 90 71877 68 X
8,50 EuroPERLOUSES 2
PIERRE MICHON
DE KONING VAN HET WOUD

Op een dag waarop hij zoals gewoonlijk varkens hoedt in een eikenbosje, ziet een boerenjongen een koets stilhouden op de weg. Een beeldschoon, opgedirkt meisje stapt uit en schort haar rok hoog op voor de beduusde ogen van de jongen die tussen de varens verstopt zit, hurkt neer en pist. Die fonkelende verschijning, dat blanke vlees en dat kant, de arrogante manier waarop de machtigen genieten van luxe en schoonheid, die wil hij zelf bezitten. De held is een historische figuur: zijn leven vormt een voetnoot in de biografie van de schilder Claude Lorrain, voor wie hij 20 jaar werkte.

Vertaling: Martin de Haan en Rokus Hofstede
Vertaling en nawoord: Rokus Hofstede
Vormgeving: Henrik Barends
56 pagina's 10,5 x 16,5 cm
ISBN 90 71877 69 8
8,50 EuroPERLOUSES 3
MICHEL HOUELLEBECQ
LEVEN, LIJDEN, SCHRIJVEN | METHODE

Een dode dichter schrijft niet meer. Het is dus belangrijk dat u blijft leven.' De redenering is onweerlegbaar, en de erop gebaseerde methode voor beginnende dichters heeft de allure van een credo. Leven, lijden, schrijven laat er geen twijfel over bestaan: literatuur is geen vrijblijvend tijdverdrijf voor nobele zielen, geen vermaak op niveau, maar een wapen waarmee de schrijver zich teweer kan stellen tegen de dreiging van de hem omringende wereld.
'De samenleving waarin u leeft' heeft tot doel u te vernietigen. U hebt met haar hetzelfde voor.

Vertaling en nawoord: Martin de Haan
Vormgeving: Henrik Barends
64 pagina's 10,5 x 16,5 cm
ISBN 90 71877 70 1
UITVERKOCHTPERLOUSES 4
DENIS DIDEROT
DIT IS GEEN GRAP

Dit is geen grap is geschreven met typische achttiende-eeuwse zwier in de vorm die Diderot als geen ander beheerste: de dialoog. Niet de dialoog van het belerende, socratische soort, maar een levendige gedachtewisseling zonder winnaar, waarin de verkondigde stelling er uiteindelijk minder toe doet dan de manier waarop de twee sprekers elkaar bejegenen; spottend, geprikkeld, geamuseerd, beschaamd, verontwaardigd...

Vertaling en nawoord: Martin de Haan
Vormgeving: Henrik Barends
64 pagina's 10,5 x 16,5 cm
ISBN 90 71877 71 X
8,50 Euro< TERUG NAAR PERLOUSES OVERZICHT