PERLOUSES

< TERUG NAAR PERLOUSES OVERZICHT

PERLOUSES 17
STENDHAL
DE CENCI'S

Francesco Cenci is de don Juan van het 16e-eeuwse Italie. Het overschrijden van grenzen is zozeer zijn tweede natuur geworden, dat zelfs zijn dochter Beatrice uiteindelijk niet meer veilig voor hem is: hij onteert haar in het bijzijn van haar moeder. De familie beraamt een complot en vermoordt Francesco. Als de waarheid aan het licht komt, wordt over moeder en kinderen het doodvonnis uitgesproken.
Het verhaal wordt gepresenteerd als de vertaling van een ooggetuigenverslag en voorafgegaan door een erudiete beschouwing over het historische donjuanisme.
Henri Beyle, alias Stendhal [1783-1842] is verreweg de vitaalste Franse schrijver van de negentiende eeuw.

Vertaling en nawoord: Clemens Arts
Redactie: Marjan Hof
Vormgeving: Henrik Barends
80 pagina's 10,5 x 16,5 cm
ISBN 978 90 78068 280
9,50 EuroPERLOUSES 18
ABBÉ PREVOST
MEMOIRES VAN EEN TURKSE DAME

De novelle Memoires van een Turkse dame van Abbé Prevost werd in 1737 gepubliceerd in Le Pour et Contre, een tijdschrift dat de achttiende-eeuwse lezer inlichtte over het leven elders in de wereld, waarvan men destijds alle hoeken verkende en beschreef.
De dame uit de titel is de dochter van een vooraanstaande Turk, die verliefd wordt op een Boheemse jongeman, door haar vader gevangengenomen en als slaaf voor hem werkzaam. Het geheel speelt ergens in Bulgarije. Opvallend is daarbij dat de Turken veel minder barbaars worden afgeschilderd dan meestal. Het verhaal krijgt een happy end, waardoor de aan dramatiek gewende lezer na de laatste bladzijde verbaasd zal opkijken.

Vertaling en nawoord: Tatjana Daan, Nawoord: Martin de Haan
Redactie: Marjan Hof
Vormgeving: Henrik Barends
64 pagina's 10,5 x 16,5 cm
ISBN 978 90 78068 297
8,50 EuroPERLOUSES 19
PROSPER MERIMEE
MATEO FALCONE

De ondertitel van Mateo Falcone luidt: Les Moeurs de Corse, 'Corsicaanse zeden'. De zeden die hier worden geschilderd zijn die van een archaïsche plattelandssamenleving waar de traditie van de eremoord nog bestaat. Het gegeven voor Mateo Falcone kwam uit een tijdschriftartikel over een Corsicaan die door twee verwanten was vermoord omdat hij een deserteur had verraden. Mateo Falcone jaagt zijn tien jaar oude zoon de dood in omdat deze - in ruil voor een horloge - een vluchteling heeft verraden aan de autoriteiten. Het verhaal eindigt abrupt: de feiten zijn vermeld, de zoon is dood, het verhaal is uit. Na de laatste zin hoort de lezer de stilte gonzen boven de maquis.

Vertaling en nawoord: Jan Pieter van der Sterre
Vormgeving: Barends en Pijnappel
48 pagina's 10,5 x 16,5 cm
ISBN 978 90 78068 358
8,50 EuroPERLOUSES 20
PIERRE BERGOUNIOUX
B-17 G

e Boeing B-17, wereldwijd bekend onder de naam Vliegend Fort, was in de Tweede Wereldoorlog het voornaamste hulpmiddel bij de strategische bombardementen die Duitsland tot capitulatie dwongen. De bommenwerper vervoerde een tienkoppige bemanning over afstanden van meer dan drieduizend kilometer, op zeven kilometer hoogte, bij een temperatuur van -45 graden, veelvuldig bestookt door vijandelijk vuur. Hun collectieve avontuur is nooit verteld... Op basis van een foto van een tot ondergang gedoemde B-17 schrijft Bergounioux een epiloog over de luttele seconden waarin de tragedie zich voltrekt. Aan zwaarwichtigheid ontsnapt hij door zijn abrupte ironie. B-17 G heeft in Frankrijk sinds zijn verschijning in 2001 de status van cultboek verworven. .

Vertaling en nawoord: Rokus Hofstede
Vormgeving: Barends en Pijnappel
88 pagina's 10,5 x 16,5 cm
ISBN 978 90 78068 365
9,50 Euro< TERUG NAAR PERLOUSES OVERZICHT