PERLOUSES

< TERUG NAAR PERLOUSES OVERZICHT

PERLOUSES 5
CHARLES BAUDELAIRE
WENKEN VOOR JONGE LETTERKUNDIGEN

Wenken voor jonge letterkundigen is een lichtvoetig vademecum voor aankomende schrijvers. In een spitse, aforistische stijl maakt Baudelaire behartenswaardige opmerkingen over geluk en pech bij het debuteren, over het afkraken van tegenstanders, over de methoden om een werk op te zetten, over dagelijkse arbeid en inspiratie, over vrouwen die voor letterkundigen een bedreiging vormen en nog veel meer. Charles Baudelaire (1821-1867) was een jonge letterkundige toen hij zijn Wenken voor jonge letterkundigen schreef.

Vertaling en nawoord: Rokus Hofstede
Vormgeving: Henrik Barends
64 pagina's 10,5 x 16,5 cm
ISBN 90 71877 72 8
8,50 EuroPERLOUSES 6
JEAN ECHENOZ
BODEMBESTEMMING

Een blauwe jurk van vijftien meter lang, gedragen door een knappe dame die op de wereld neerkijkt vanaf de zijgevel van een smal, hoog pand in Parijs, met een flesje parfum in haar hand. Ziedaar de hoofdpersoon van het minidrama Bodembestemming van Jean Echenoz. De vrouw die model heeft gestaan voor de muurschildering is omgekomen bij een brand - reden voor haar zoon en haar man om elke zondag de pijn van hun gemis te komen bijwerken. Totdat er op een dag bouwverkeer verschijnt en de moeder stelselmatig weggemetseld dreigt te worden.

Vertaling: M. de Haan en J. P. van der Sterre
Interview: M. de Haan en J. P. van der Sterre
Vormgeving: Henrik Barends
32 pagina's 10,5 x 16,5 cm
7,50 EuroPERLOUSES 7
MARCEL PROUST
HET VERVLOEKTE RAS

Hoe komt een baron erbij om een gesprek aan te knopen met een vestenmaker? Wat kunnen mannen van zo verschillende stand met elkaar gemeen hebben? Als de twee zich samen terugtrekken kan de jonge Marcel, die getuige is van hun ontmoeting, zijn nieuwsgierigheid niet bedwingen, en vanuit een aangrenzende ruimte luistert hij met stijgende verbazing toe.
Aan de hand van een korte anekdote wordt een van de grote thema's van Proust's roman, dat van de 'inversie' ofwel homofilie, hier voor het eerst aangesneden.

Vertaling en nawoord: Marjan Hof
Vormgeving: Henrik Barends
ISBN 90 71877 82 5
80 pagina's 10,5 x 16,5 cm
9,50 EurosPERLOUSES 8
VOLTAIRE - DU DEFFAND
OOK U, MENEER VOLTAIRE

Het ergste in het leven is het leven zelf, het feit dat we geboren zijn. Zo luidt althans de inktzwarte opvatting van madame Du Deffand. Met haar onverbloemde pessimisme en superieure intelligentie neemt de blinde dame het in deze briefwisseling op tegen de literaire alleskunner Voltaire. Markiezin Marie du Deffand (1697-1780) stond in het middelpunt van het achttiende-eeuwse Parijse salonleven. Haar omvangrijke correspondentie wordt beschouwd als een hoogtepunt van de Franse briefkunst.

Vertaling: Rokus Hofstede en
Jan Pieter van der Sterre
Nawoord: Martin de Haan
Vormgeving: Henrik Barends
48 pagina's 10,5 x 16,5 cm
ISBN 90 71877 83 3
8,50 Euro< TERUG NAAR PERLOUSES OVERZICHT