POËZIE

< TERUG NAAR POËZIE OVERZICHT

FREEK LOMME
HET STREVEN NAAR LINEAIRITEIT

Het streven naar lineairiteit bevat experimentele teksten annex gedichten van Freek Lomme. Het experimentele karakter wordt nog geaccentueerd door de karakteristieke typografie. Deze debuutbundel bestaat uit twee delen: het eerste deel omvat een serie opeenvolgende gedichten, het eigenlijke 'streven naar lineairiteit'. Het tweede deel wordt gevormd door een genummerde tekst met op het oog steeds terugkerende zinnen. Deze tekst, die als titel 'indeductie' draagt, is een spontaan onderzoek naar het wezen van poezie. Freek Lomme [1979] studeerde cultuurwetenschappen, is werkzaam als tentoonstellingsmaker en actief dichter, schrijver, performance- en beeldend kunstenaar.

Vormgeving: Henrik Barends
64 pagina's 14 x 21 cm
ISBN 978 90 78068 112
15,00 EuroF. STARIK
NIEUWE VLEUGEL

Dit boek bouwt een nieuwe vleugel aan het oeuvre van F. Starik, dichter, schrijver, beeldend kunstenaar en zanger van de Willem Kloosgroep. In brieven, teksten, gedichten en foto's ontsluit hij zijn wereld. Hij slaagt erin tekst en beeld tot een waarachtige eenheid te smeden. Starik brengt alle facetten van zijn kunstenaarschap tezamen in een machtige poging leven en werk samen te smelten in een juichend lied.

Fotografie: F. Starik
Vormgeving: Henrik Barends
96 pagina's 14 x 20 cm geïllustreerd
ISBN 90 71877 25 6
UITVERKOCHT


TOM WOUTERS
DE TSAAR HAD LAST VAN STAAR

Het onbekende Rusland leren kennen middels poëzie? Poesjkin probeerde het al, maar met dit werk vervolmaakt Tom Wouters [1984 - Turnhout] de oefening. In twintig koldergedichten, elk voorafgegaan door een encyclopedisch feit uit de Russische cultuur, schetst hij een beeld van Moedertje Rusland, dat iedereen vertwijfeld zal achterlaten. Tom Wouters heeft helemaal niets met Rusland en weet er ook maar weinig van. In 'De Tsaar had last van staar' speelt Tom Wouters met letters, woorden en rijmschema's zoals ook Drs.P en Daan Zonderland dat konden.

Poezie: Tom Wouters, Bouwel
Vormgeving: Barends en Pijnappel, Antwerpen
56 pagina's, 23 x 17 cm
ISBN 978 94 91738 371
17,00 EuroHSIA YU
ALS KATTENOGEN

De Chinese dichteres Hsia Yu mag haar lezers graag verrassen. Centraal in de poezie van deze in Taiwan geboren dichteres staat het moderne leven in al zijn facetten. Daarbij maakt Hsia Yu dankbaar gebruik van haar drie grote passies: moderne muziek, dans en film. Vaak speelt ze in haar poezie met cliches over vrouwen en mannen en hun interactie: ze vervormt ze, holt ze uit, keert ze binnenste- buiten. Hsia Yu schrijft sterk talige poezie die de lezer verschillende in- en uitgangen geeft. In haar eigen woorden: 'die gedichten / ik merk dat ze veranderen met het licht / als kattenogen'.

Samenstelling, vertaling en nawoord: Silvia Marijnissen
Poëzieredactie: Andrea Voigt
Vormgeving omslag: Barends en Pijnappel
96 pagina's / 14 x 20 cm
ISBN 978 90 78068 877
19,00 Euro< TERUG NAAR POËZIE OVERZICHT