POËZIE

< TERUG NAAR POËZIE OVERZICHT

EIGENTIJDSE POËZIE 26
GERARD BERENDS
EEN HOOFD VOL ZEE

De dichter en tekenaar Gerard Berends houdt niet van dikdoenerij. Hij vindt dat hij er zelf niet toe doet, het gaat om zijn gedichten. Maar zelfs dat relativeert hij. . 'Ik kan natuurlijk zeggen: Ik maak gedichten. Punt uit.' Gelukkig wil hij er nog wel wat over kwijt. Hij ziet zichzelf als de leverancier van gegevens, waar lezers vervolgens zelf iets mee kunnen doen. 'Ik heb geen boodschap. Ik ben geen dominee.' Niet zelden eindigt een gedicht met een ontnuchterende wending en sta je als lezer na een kleine wonderlijke reis weer met je beide benen op de grond.

Voetnoot Eigentijdse Poëzie nummer 26
Gedichten: Gerard Berends
Auteursportret: Winfred Evers, Amsterdam
Vormgeving: Barends & Pijnappel, Antwerpen
84 pagina's, 20 x 13,5 cm
ISBN 978 9491738 241
17,00 EuroROMMERT BOONSTRA
DE MOOIE ROOIE

Dichter en beeldend kunstenaar Rommert Boonstra verloor in 2012 zijn vrouw aan kanker. Hij probeerde haar ziekte, het overlijden en de maanden daarna te vatten in gedichten en foto's. Het zware ervan, maar ook het luchtige. Het absurde en het schrijnende. Het resultaat is een boek over 'de mooiste vrouw van Rotterdam' dat een zeldzame openheid uitstraalt. In dit boek combineert hij fotografie en poezie tot een bijzonder geheel. Deze ode aan zijn vrouw is als een openhartige collage van de rouw. Zie hoe alledaags en absurd de dood kan zijn - en hoe levend de liefde kan blijven.

Teksten en fotografie: Rommert Boonstra
Poëzieredacteur: Andrea Voigt: andrea.voigt@planet.nl
Vormgeving: Barends en Pijnappel
70 pagina's 20 x 15 cm
ISBN 978 90 78068 983
19,00 EuroSHANG CH'IN
ONTSNAPPENDE HEMEL

'Geluk is datgene wat een mens wordt onthouden', schrijft de Chinese dichter Shang Ch'in. Met de nodige humor laat hij de zwaarte van het leven voelen, zonder een spoortje sentimentaliteit of wrok. Shang Ch'in is vooral begaan met de mens, de gevangen mens achter slot en grendel van eigen lichaam, geest en leefomgeving. In een wereld waar rationaliteit, beheersing en overheersing de dienst uitmaken, zondert hij zich af in nacht, schaduw en duisternis. In navolging van de surrealisten wil hij in zijn werk meer laten zien dan het direct waarneembare. Zijn pentekeningen, waarvan er in Ontsnappende hemel een aantal zijn opgenomen, zijn net zo: lange kronkelende lijnen die uit herkenbare elementen bestaan, maar toch ongrijpbaar zijn...

Samenstelling, vertaling en nawoord: Silvia Marijnissen
Poëzieredactie: Andrea Voigt
Illustraties: Shang Ch'in
Vormgeving omslag: Barends en Pijnappel
86 pagina's / 14 x 20 cm
ISBN 978 90 78068 884
19,00 EuroDRS.P EN PAUL ILEGEMS
GAMMAL PORTRATEN, FO?

Sinds 1981 voerde Drs.P een correspondentie op zichtkaarten met de Antwerpenaar Paul Ilegems, oprichter en zelfbenoemd conservator van het Frietkotmuseum. Over de jaren stuurden ze elkaar honderden ollekebollekes, waaruit Gammal portraten, fo? een selectie brengt. Het boek bevat verder ook enkele essays van Paul Ilegems over de persoon en het oeuvre van Drs.P en over het plezierdichten dat hij in de jaren 1970 lanceerde. Zo is 'Gammal portraten, fo?' tegelijk een bloemlezing, een studie en een huldeboek aan de beroemde doctorandus.

Samenstelling: Paul Ilegems
Vormgeving: Barends en Pijnappel
170 pagina's 17 x 20 cm
ISBN 978 9491738 098
30,00 EuroJANINE JONGSMA
GEWOON LOGISCH

Bijzonder aan de poëzie van Jongsma is de schijnbare eenvoud ervan. De gedichten zijn helder geschreven en toegangelijk, maar tegelijkertijd knap gecomponeerd. Op geraffineerde wijze vergroot Jongsma menselijke eigenaardigheden en kwetsbaarheden uit. Bij het ene gedicht schiet je in de lach, bij het andere pink je een traan weg. Jongsma voert ons van de keuken naar de slaapkamer, van verliefdheid naar afscheid nemen. Ook het gezin ontkomt niet aan haar scherpe observaties. Geestig is ze als ze schrijft over haar net geboren dochter: 'Een uur later waren we / aan het winkelen / dat is wat vrouwen doen'. En dat is wat deze poëzie doet: het ondenkbare gewoon logisch maken.

Poëzie: Janine Jongsma, Deurne
Vormgeving: Barends & Pijnappel, Antwerpen
76 pagina's, 20 x 14 cm
ISBN 978 94 91738 555
17 euro< TERUG NAAR POËZIE OVERZICHT