FOTOGRAFIE & FILM

< TERUG NAAR FOTOGRAFIE OVERZICHT

JEF PAEPEN
LE GOUT DE L'ETERNEL

Met zijn beeldenreeks Le gout de l'éternel sluit de Belgische fotograaf Jef Paepen zich expliciet aan bij de esthetiek van de Franse dichter Charles Baudelaire. (...) Paepen heeft zich met overgave geinspireerd op Baudelaires palet - zo laat hij de parfums van het symbolisme nog één keer door de studio en galerie wervelen. We kennen deze vormen die anderhalve eeuw geleden zo vaak op het doek zijn gebracht: verwelkte en fleurige bloemen, het perfecte lichaam en zijn aftakelende alter ego, de schimmen en het spel, de schedel. Laag na laag, haarscherp of wazig doemen zij op in de vermenging van analoge en digitale opnamen die het finale beeld vormgeven. (...) En altijd kijkt de dood mee tussen de lagen, de listen, de lakens en de regels van dit huiskamertheater. Te mooi om waar te zijn is het, en niet van deze tijd. Het is van alle tijden, aldus Eric Min in zijn inleiding.

Inleiding: Eric Min, Leuven [b]
Vormgeving: Barends & Pijnappel, Antwerpen [b]
102 pagina's, 21 x 27 cm
ISBN 978 94 91738364
27,00 EuroJEF PAEPEN
TRANSIENCY

Met zijn reeks Transiency zet de Belgische fotograaf Jef Paepen een nieuwe beslissende stap in de richting van de allegorie. Meer nog dan in zijn eerdere werk, dat door publicaties en tentoonstellingen werd ontsloten, is dit project een afgeronde serie met een sterk inhoudelijke formele samenhang... Door de vele structuurlagen, die behoedzaam als lakens of spiegels over en onder elke figuur worden gelegd, krijgen de beelden een korrelig aanraakbaar aspect, als houtskool of pastelkrijt... We blijven kijken naar dit eindeloze spel van handen en blikken, naar huid als marmer en wolken van zee... aldus Eric Min. In 2017 verscheen bij Voetnoot: Le Goût de l’Eternel. Voor deze serie liet Jef Paepen zich inspireren door de gedichten van Baudelaire.

Inleiding: Eric Min, Leuven [b]
Nawoord: Freddy Van Vlaenderen, Gent
Vertaling: Michele Hutchison, Amsterdam
Vormgeving: Barends & Pijnappel, Antwerpen
124 pagina’s, 30 x 19 cm / geillustreerd
ISBN 978 94 91738 722
35,00 EuroADAM POPO
KONTEN DIE TERUGKIJKEN
BUMS LOOKING BACK

De romp en het hoofd lijken met Photoshop weggewist, maar dat klopt niet: het model buigt zich gewoon voorover achter haar ronde kont, die onbeschaamd terugkijkt. Stevige billen zijn het en eindeloze benen, strak in kleurige panty's gestoken. Popo maakt dit soort fotografische sculpturen al alng. Daar heeft hij niet veel voor nodig: een muze, een camera, een paar schoenen en een voorraad bonte kousen. Voeg er een baldadig temperament en een grondige kennis van de kunstgeschiedenis aan toe en je krijgt een rij oneerbiedige konten. Popo tovert een beeldhouwwerk op papier, plaatst een leesteken dat herinnert aan Duchamps' urinoir. Zelfs een knipoog naar Courbets L'Origine du Monde zit er in, maar dan achter een sluier van nylon.

Fotografie: Adam Popo, Amsterdam/Antwerpen
Inleiding [nl/e]: Eric Min, Leuven [b]
94 pagina's, 17 x 26 cm
ISBN 978 94 91738 494
25 euroADAM POPO
PHOTO SCULPTURES

Adam Popo [1945, Amsterdam] richtte in 1967 de fotoclub de Veenpuyen op; 1968 vond hun eerste tentoonstelling plaats bij drukkerij Sigfried in Amsterdam. Het bleek tevens hun laatste. Maar de passie voor fotografie bleef onverminderd. Nu 45 jaar later heeft Adam Popo bij Galerie Baudelaire in Antwerpen zijn eerste solotentoonstelling, getiteld Photo Sculptures. Bij de tentoonstelling verschijnt een gelijknamig boekje met een inleiding van Martijn Doolaard, die onder meer schrijft: 'Eigenlijk raak ik de affiniteit met het achterwerk op zich geheel kwijt, ik moet het zien te ontwaren tussen een hoeveelheid overweldigende vormen en structuren die verwarren en verwonderen tegelijk'

Inleiding N/E: Martijn Doolaard
Translation: Donald Mader
Vormgeving: Barends en Pijnappel
32 pages / 21 x 14 cm / geïllustreerd
ISBN 978 90 78068 891
Euro 17,00SEM PRESSER
DE TIJDEN VAN SEM PRESSER
THE TIMES OF SEM PRESSER

Letterlijk de hele wereld was het werkterrein van fotojournalist Sem Presser (1917-1986).
Zo maakte hij onder meer reportages op de Zuidpool, in voormalig Nederlands Nieuw-Guinea, Korea, de Verenigde Staten, Suriname en Afrika. Maar ook dichter bij huis, in Nederland, België, Duitsland, Zwitserland, Italië en Frankrijk. Met subtiele humor en oog voor - soms absurdistische - details legde hij zijn medemens vast. Straatbeelden worden bijna surrealistische tableaux vivants.

Tekst N/E: H.J.A.Hofland
Vormgeving: Henrik Barends
208 pagina's 24 x 28 cm gebonden
ISBN 9071877 485
ZIE ANTIQUARIAATSEM PRESSER
HIER IS CANNES

Hier is Cannes is een keuze uit het werk van Sem Presser (1917-1986) als society-fotograaf. Huib Stam stelt vast dat de foto's van bijvoorbeeld de piepjonge Brigitte Bardot, de onwaarschijnlijk mooie Sophia Loren en de bekroonde Bert Haanstra niets aan vitaliteit hebben verloren.

Tekst Huib Stam
Vormgeving: Henrik Barends
48 pagina's 16,5 x 20 cm gebonden
ISBN 90 71877 62 0
UITVERKOCHT


WILLIAM ROPP
CHILDREN

De bekende Tsjechische fotograaf Jan Saudek schrijft in zijn voorwoord onder meer:
'...De ogen op de foto's keken me strak aan, sloegen me stil maar indringend gade: hun priemende blik brandde in mijn hersenen en stelde ontelbare vragen - ik voelde me ongemakkelijk door die starende ogen die me achtervolgden...' Hij besluit zijn bijdrage met de volgende woorden: 'Frankrijk, dat prachtige land dat de wereld zoveel goede dingen heeft geschonken! Monsieur William Ropp en zijn werk zijn daar zonder enige twijfel - een van.'

Tekst E: Jan Saudek, Frank Horvat, Ralph Gibson en William Ropp
Fotografie: William Ropp
92 pagina's 25 x 33 cm gebonden
ISBN 90 71877 81 7
44,00 Euro< TERUG NAAR FOTOGRAFIE OVERZICHT