FOTOGRAFIE

< TERUG NAAR FOTOGRAFIE OVERZICHT

MARTIJN DOOLAARD
FURTHER COMPLICATIONS

In 'Further Complications' tast Martijn Doolaard [1966] de uiterste grenzen van de portretfotografie verder af. Zijn nieuwe reeks van een twintigtal portretten dompelt de kijker opnieuw onder in een duister en grotesk universum. Doolaards onderwerpen - geïsoleerde zielen gekweld door existentiële dilemma's - worden door hem drastisch bewerkt en vervormd. Doolaard heeft niet de ambitie om een fotografische realiteit weer te geven. Het resultaat is een expressief schimmenrijk dat confronteert, ontregelt en aangrijpt. Fotografie als gedaanteverwisseling, op het scherpst van de snede tussen het onwereldse en het onvergankelijke.

www.martijndoolard.com
www.galeriebaudelaire.be

Fotografie: Martijn Doolaard, Hoek
Inleiding: Laurent De Maertelaer, Melle
Vormgeving: Barends en Pijnappel, Antwerpen
90 pagina's, 29,7 x 21 cm
ISBN 978 94 91738 418
30,00 EuroMARTIJN DOOLAARD
BLACK CELEBRATION

'Het is niet duidelijk of de gestalten op Doolaard's foto's modellen of acteurs zijn, mensen zonder meer of personages uit de dromen van de fotograaf. De zwijgende mensen op deze foto's - telkens een figuur, gevat in de vertrouwde rechthoek van het beeld - kijken terug of weg. Zij duiken op uit hun onderwereld van korrelig grijs en diep zwart, als in een gewassen inkttekening...', aldus Eric Min in zijn begeleidende tekst. Martijn Doolaard wordt in Nederland en België vertegenwoordigd door galerie Baudelaire te Antwerpen.

www.martijndoolard.com
www.galeriebaudelaire.be

Tekst N/E: Eric Min
Vormgeving: Henrik Barends
72 pagina's 15,5 x 21 cm
ISBN 9789078068051
Euro 15,00
MARTIJN DOOLAARD
FICTION ROMANCE

Fiction Romance bevat veertien nieuwe zwart-wit portretten van Martijn Doolaard. Door zijn ongebruikelijke digitale ingrepen gaan ze nog een stap verder dan bij zijn foto's uit de serie Crime Passionnel en het resultaat is 'fotografie met kwast' ofwel geschilderde foto's. De herkenbaarheid van de afgebeelde personen is totaal onbelangrijk. Deze serie expressieve portretten laat veel ruimte over aan de fantasie en de verbeelding van de toeschouwer. Martijn Doolaard [1966] studeerde af aan de opleiding Fotografie van de Academie voor Schone Kunsten te Sint-Niklaas. Sindsdien is hij werkzaam als autonoom fotograaf in het Zeeuws-Vlaamse Hoek.

www.martijndoolard.com
www.galeriebaudelaire.be

Fotografie: Martijn Doolaard
Vormgeving: Barends & Pijnappel
80 pagina's, 21 x 14,8 cm
ISBN 9789491738 326
17,50 EuroMARTIJN DOOLAARD
IN PLAATS VAN BLOEMEN

Deze uitgave bevat zestien zwart-wit fotoportretten die Martijn Doolaard maakte naar de schilderijen van Cornelis Doolaard.
Martijn Doolaard (1966): Mijn fotografische visie op het werk van mijn vader. Niet de werkelijkheid. Geen reproducties maar fotografische beelden van prachtige werkjes ontdaan van hun mooie kleuren, subtiele nuances en verrassende composities. Vertaald naar mijn beeldtaal, naakt zonder hun gekleurde mantel en indringend doordat ik via mijn fotografische zoektocht probeer door te dringen tot de diepste essentie.
Het zijn autonome beelden geworden, een project op zich, verre van een weergave van de realiteit, maar paradoxaal genoeg wellicht dichter bij de werkelijkheid. Mijn werkelijkheid. Het is onze fantastische werkelijkheid geworden.

www.martijndoolard.com
www.galeriebaudelaire.be

Tekst: Julien Quackelbeen / Martijn Doolaard
Vormgeving: Henrik Barends
48 pagina's 31,6 x 23 cm geïllustreerd
ISBN 90 71877 930
17,50 EuroTHE CATASTROPHIC PORTRAITS OF MARTIJN DOOLAARD

Gestalten doemen een na een op uit iets wat een poel zwarte inkt zou kunnen zijn. Zij krijgen een voornaam, de initiaal van hun familienaam en hun functie of hoedanigheid mee. Dit alles doet vermoeden dat deze mensen op deze foto's 'echt bestaan', dat elk beeld verwijst naar een lichaam - een samenzwering van vlees en bloed en verlangen - dat niet uitsluitend op papier voorkomt, maar er ook een existentie in de wereld op nahoudt... Doolaard laat ons zien wat we niet willen weten: datgene dat bijkomstig is, niet het significante detail dat ons iets moet leren over de geportretteerde. Zijn ene, ongenadigde oog heeft schimmen waargenomen. Dood. Ontbinding... Weg zijn identiteit, de herkenbaarheid en de pose... Dodenmaskers blijven over...

www.martijndoolard.com
www.galeriebaudelaire.be

Tekst: Eric Min [N/E]
Beeldredactie en vormgeving: Barends en Pijnappel
144 pagina's 15 x 22 cm, hard cover
ISBN 978 90 78068 655
Limited edition 250: numbered and signed,
ANTIQUARIAAT - 50 EuroMARTIJN DOOLAARD
MOVED - BY A HIGHER LOVE

Niet om de foto gaat het hier - om het ene uitverkoren beeld dat de fotograaf naar goede gewoonte in elk van zijn reeksen zoekt, als een icoon waarin alles goed zit: tijd, snit, onvermogen. Niet dat ene beeld is nu van belang, maar de serie - een suite van gestalten en onverwachte wendingen, als een film die stilstaat. Beelden van een man en een vrouw. Een stille film in zwart en wit maar vooral grijs. Deze beelden spelen zich niet af in de echte wereld maar in een parallel, claustrofobisch universum dat hooguit twee dimensies kent. De plek waarin Martijn Doolaard de man en de vrouw heeft aangetroffen, is geen herbergzame ruimte - zelfs geen toneeldecor.

www.martijndoolard.com
www.galeriebaudelaire.be

Tekst: Eric Min [N/E]
Vormgeving: Barends en Pijnappel
80 pagina's 23 x 15 cm
ISBN 978 90 78068 976
Euro 10,00< TERUG NAAR FOTOGRAFIE OVERZICHT