BELGICA

< TERUG NAAR BELGICA OVERZICHT

BELGICA 9
BERNARD QUIRINY
VLEESETENDE VERHALEN

Een botanicus raakt hopeloos verslingerd aan zijn vleesetende plant, wat zijn ondergang betekent. Een bankier doktert een ingenieus systeem uit om zijn vrouw en drie maitresses om beurten te ontmoeten. In de geraffineerde verhalen van Quiriny sluipt voortdurend verontrusting binnen en ligt de fantastiek op de loer. Toch zijn deze 'Vleesetende verhalen' in de eerste plaats een ingenieus spel met de taal, de werkelijkheid en de literatuur. Bernard Quiriny [1978] behoort tot de grootste talenten van de jonge generatie Franstalige Belgische auteurs. Hij woont in Frankrijk waar hij als jurist werkt, maar hij gaat prat op zijn Belgische nationaliteit. Quiriny gooide in 2008 hoge ogen met 'Contes carnivores': het boek ontving diverse belangrijke literaire prijzen.

Redactie: Dirk Leyman
Vertaling en nawoord: Hilde Keteleer
Vormgeving: Barends en Pijnappel
104 pagina's 10,5 x 16,5 cm
ISBN 978 90 78068 785
Euro 9,50BELGICA 10
ELVIS PEETERS
ORADOUR

Oradour-sur-Glane. De naam van de Franse gemeente in de Limousin roept een van de schandvlekken van de Tweede Wereldoorlog op. Op 11 juni 1944 verwoestten SS-troepen het complete dorp en brachten daarbij 642 mensen om. Slechts een handvol bewoners overleefde het bloedbad. Nu staan enkel nog de ruïnes van Oradour overeind, als stomme getuigen van het drama. Elvis Peeters weeft rond Oradour een verhaal dat de geschiedenis in alle hevigheid laat opflakkeren. Het hoofdpersonage slaat bij zijn bezoek aan de plek een vrouw gade. Ze wordt overmand door emoties. Wie is deze geheimzinnige vrouw en vindt ze uiteindelijk verlossing?
'Oradour' is een subtiel hoogtepunt in Peeters' korte verhalenproductie.

Redactie en nawoord: Dirk Leyman
Vormgeving: Barends en Pijnappel
72 pagina's 10,5 x 16,5 cm
ISBN 978 90 78068 907
8,50 EuroBELGICA 11
MAARTEN INGHELS
EEN LANDLOPER OP BATTERIJEN

In 'Een landloper op batterijen' volgt Maarten Inghels het Antwerpse stratenplan op zijn smartphone en komt hij uit waar hij niet moet zijn. Volgens het principe van de serendipiteit - waarbij je iets bruikbaars vindt terwijl je eigenlijk iets anders zoekt - baant Inghels zijn weg door de nerveuze stad. Onverwachte ontmoetingen en futiele zaken krijgen plots een grote betekenis. 'Een landloper op batterijen' is het spannende verslag van een louterende wandeling met een onverwacht einde. Het verhaal wordt gevolgd door een nawoord van Dirk Leyman.

Redactie en nawoord: Dirk Leyman
Vormgeving: Barends en Pijnappel
64 pagina's 10,5 x 16,5 cm
ISBN 978 90 78068 914
8,50 EuroBELGICA 12
ANDRÉ BAILLON
WAANZINNEN

De pen, de schrijftafel en het gevecht met het witte blad. André Baillon was er bezeten van. De door neurosen geteisterde schrijver beschrijft in deze tekst zijn hallucinante gevecht om de woorden en om de stilte. De buitenwereld belaagt de schrijver voortdurend. Maar intussen voert hij zijn strijd met de dubbelzinnigheden van de geijkte taal en de dwaalsporen die zij uitzet. En wordt hij geplaagd door demonen en gedachten aan zijn vrouwen. 'Waanzinnen' [1927] is een felle tekst die de lezer op zijn grondvesten doet daveren. André Baillon [1875-1932] wordt opgevoed door zijn grootvader en tante Louise. Na een turbulente jeugd begint hij novellen te schrijven. Vrijwel al zijn boeken zijn autobiografisch getint. Hij pleegde in 1932 zelfmoord.

Vertaling en nawoord: Frans Denissen
Vormgeving: Barends en Pijnappel
72 pagina's 10,5 x 16,5 cm
ISBN 978 90 78068 921
8,50 Euro< TERUG NAAR BELGICA OVERZICHT