BELGICA

< TERUG NAAR BELGICA OVERZICHT

BELGICA 5
PAUL WILLEMS
DE NEVELKATHEDRAAL EN ANDERE VERHALEN

De bijzondere verhalen die Paul Willems in De Nevelkathedraal vertelt, spelen zich af in twee geheimzinnige werelden. De ik-figuur is telkens een soort grensganger die het wonderbaarlijke als even vanzelfsprekend ervaart als de alledaagse werkelijkheid. Zo vertelt hij in het titelverhaal hoe zijn vader eens een kathedraal heeft bezocht die door een geniale architect uit nevelen was geconstrueerd. In deze vertellingen lijken de grenzen tussen het reële en het surreële te worden opgeheven. Paul Willems [1912-1997] schreef romans, toneelstukken, essays en verhalen. De korte verhalen en novellen in De nevelkathedraal vormen het hoogtepunt van zijn oeuvre.

Redactie: Dirk Leyman
Nawoord: Hans van Pinxteren
Vertaling: Kiki Coumans en Hans van Pinxteren
96 pagina's 10,5 x 16,5 cm
ISBN 978 90 78068 686
9,50 EuroBELGICA 6
JAN VAN LOY
WELTSCHMERZ VOOR DUMMIES

Jan Van Loy is een literaire 'makelaar in angst' en hij weet er telkens weer vernuftig munt uit te slaan. In het gloednieuwe verhaal Weltschmerz voor dummies grijpt Van Loy behendig terug naar de haveloze atmosfeer die in zijn messcherpe debuut Bankvlees [2004] al danig naar de keel greep. Een leefloner krijgt in zijn smoezelige eenpersoonskamer onverhoeds zijn uit de gevangenis ontslagen broer John op bezoek. Vrijwel meteen hangt er een ongezonde, grimmige spanning in de lucht. Bijna willens nillens raakt het duo klaplopers verzeild in een vreemde transactie, met een ijskast in de hoofdrol. Een cassante vertelling over gefnuikte ambities, verveling en sluw bedrog.

Redactie en nawoord: Dirk Leyman
Vormgeving: Barends en Pijnappel
48 pagina's 10,5 x 16,5 cm
ISBN 978 90 78068 693
8,00 EuroBELGICA 7
BART KOUBAA
DE SLEUTEL

In 'De sleutel' volgen we de belevenissen van meneer De Vries, fabrieksdirecteur op rust. Hij leidt een gezapig leventje. Sinds de dood van zijn vader gaat hij elke dag naar het bos om insecten te verzamelen die hij onder de microscoop bestudeert. Als ook zijn moeder sterft, blijft hij alleen in het ouderlijk huis achter. Tijdens een van zijn expedities in het bos wordt hij door een hond gevolgd. Meneer De Vries ontfermt zich over het dier. Tot hij op een ochtend de sleutel van zijn fietsslot niet vindt... Demonen uit het verleden komen hem bestoken. Zelfs de verteller van zijn verhaal blijkt een oude bekende... Bart Koubaa (1968) is fotograaf en schrijver. Zijn derde roman 'Het gebied van Nevski' (2007) werd genomineerd voor de BNG Literatuurprijs.

Redactie en nawoord: Dirk Leyman
Vormgeving: Barends en Pijnappel
48 pagina's 10,5 x 16,5 cm
ISBN 978 90 78068 761
Euro 8,50BELGICA 8
FREDDY DE VREE
MARCEL BROODTHAERS,
MARCEL BROODTHAERS

Was de Belgische beeldende kunstenaar Marcel Broodthaers [1924-1976] een surrealist, een dadaist of toch vooral een volbloed ironicus? De meningen zijn verdeeld. Ongetwijfeld is de ongrijpbare Broodthaers een van de meest intrigerende en invloedrijke figuren uit de Belgische kunstgeschiedenis. Soms oogt zijn werk bedrieglijk eenvoudig. Opgebouwd aan de hand van de allernoodzakelijkste objecten als steenkool, eieren, mosselen en friet. Ander werk blijft dan weer even mysterieus als zijn schepper. Freddy de Vree vatte voor het eerst Broodthaers' oeuvre in al zijn nuances. Ludo Bekkers schreef een nawoord. Freddy de Vree [1939-2004] publiceerde vanaf de jaren 60 talloze essays, prozateksten en gedichten. Hij schreef o.a. monografieen over Warhol, Alechinsky, Topor en Broodthaers.

Redactie: Dirk Leyman
Nawoord: Ludo Bekkers
96 pagina's 10,5 x 16,5 cm
ISBN 978 90 78068 778
Euro 9,50< TERUG NAAR BELGICA OVERZICHT