KUNSTKRITIEKEN

< TERUG NAAR KUNSTKRITIEKEN OVERZICHT

CHARLES BAUDELAIRE
RICHARD WAGNER EN TANNHAUSER IN PARIJS

In 1861 veroorzaakte de eerste opvoering van Richard Wagners opera Tannhauser in Parijs een groot schandaal. Baudelaire onderkende echter bij Wagner de vonk van het genie, herkende in hem een gelijkgestemde geest.
Beiden trachtten iets te realiseren dat aan alle zintuigen tegelijk appelleerde en de ontvanger 'vervoerde' naar andere sferen, weg van de werkelijkheid. Drie opera's van operavernieuwer Wagner inspireerden Baudelaire tot een beeldrijke analyse.

Vertaling en nawoord: Frans van Woerden
Vormgeving: Henrik Barends
96 pagina's 13 x 19 cm gebonden geïllustreerd
ISBN 90 71877 06 X
20,00 EuroCHARLES BAUDELAIRE
DE SCHILDER VAN HET MODERNE LEVEN

Via een geschreven portret van de tekenaar Constantin Guys formuleert Baudelaire een nieuwe kunstopvatting, die hij moderniteit noemt: het vastleggen van de vluchtige schoonheid van het hedendaagse leven en het bewerken daarvan tot een artistieke eenheid die een eeuwige essentie zichtbaar maakt.
Hij weerspreekt de destijds heersende kunstopvatting dat de kunst het tijdloos schone tot uiting diende te brengen, door provocerend de nadruk te leggen op het meest vluchtige van alle verschijnselen: de mode.

Vertaling en nawoord: Maarten van Buuren
Vormgeving: Henrik Barends
96 pagina's 13 x 19 cm gebonden geïllustreerd
ISBN 90 71877 03 5
20,00 EuroJORIS - KARL HUYSMANS
VOORKEUREN

'...Het is een genot om de eigenzinnige (vaak ronduit eigenwijze) essays van Huysmans (1848-1907) te lezen. Zijn stukken flonkeren altijd van de meest verbluffende vergelijkingen.
Zijn metaforen zijn weergaloos en maken elke zin tot een avontuur...' zo eindigt Maarten van Buuren zijn nawoord.
Naast drie essays over nieuw ontdekte kunstenaars (Felicien Rops, Gustave Moreau en Odilon Redon) zijn stukken over o.a. Degas, Whistler, Millet, Cézanne, Goya en Turner opgenomen.

Vertaling: Piet Meeuse
Voorwoord: prof.dr. Maarten van Buuren
Vormgeving: Henrik Barends
160 pagina's 13 x 19 cm geïllustreerd
ISBN 90 71877 20 5
UITVERKOCHT< TERUG NAAR KUNSTKRITIEKEN OVERZICHT