PROZA

< TERUG NAAR PROZA OVERZICHT

EMIL HAKL
ZOON EN VADER

Wat is fijner dan een wandeling te maken met je vader, af en toe halt te houden bij een kroeg, wat te eten en te drinken, en vooral eindeloze gesprekken met elkaar te voeren? Dat is precies wat Emil Hakl op een ontwapenende manier in deze roman beschrijft. Het is een aaneenschakeling van anekdotes, twisten en de vragen des levens. Tragedie en humor gaan hand in hand, maar het is vooral aan Hakls stijl te danken dat de dialogen zo naturel zijn en deze roman zo aanstekelijk is om te lezen. Emil Hakl [1958] begon in de jaren tachtig met het schrijven van poezie. Zijn roman Zoon en Vader werd in 2002 onderscheiden met
prestigieuze Magnesia Literaprijs voor proza.

Vertaling en nawoord: Edgar de Bruin
Fotografie: Miro Svolik
Vormgeving: Henrik Barends
144 pagina's 13 x 19 cm
ISBN 978 90 78068 440
19,00 EuroEMIL HAKL
KERKHOF AAN ZEE

Wie speelde Schimanski in Tatort? Wat is de grootste inktvis ooit gevangen? Met dit soort vragen wil een oude vader met behulp van zijn zoon zijn geheugen trainen. Wanneer de vader kort daarna overlijdt, luistert de zoon de opgenomen tragikomische gesprekken af. Zo lezen we opnieuw over de lotgevallen van de zoon en vader uit Hakls succesvolle roman 'Zoon en vader'. Maar ditmaal gaat het meer om de vijftigjarige verteller, die de balans van zijn leven opmaakt. Hakl toont zich in 'Kerkhof aan zee' een meester van de dialoog. Hij is puntig, humoristisch en doorspekt zijn tekst met levendige straattaal, waardoor hij een sfeer van intense authenticiteit creëert. Terecht werd dit boek in 2011 onderscheiden met de Josef Skvorecky Prijs.

Vertaling en nawoord: Edgar de Bruin
Foto omslag: Miro Svolik (cz)
Vormgeving: Barends en Pijnappel
150 pagina's 13 x 19 cm
ISBN 978 9078068 990
19,00 EuroPAVEL JURACEK
EEN STRAAT ZONDER AMBITIE

'We kweken prachtmensen' is de komische en misschien wel meest politieke uitspraak in deze verder apolitieke verhalenbundel. Pavel Juracek, die deze verhalen in de donkere stalinistische jaren vijftig schreef, weet de sfeer van die tijd prachtig te vangen. De verhalen gaan over alledaagse mensen tijdens alledaagse gebeurtenissen en zijn niet zelden gebaseerd op Juraceks eigen ervaringen. Hoewel Juracek ze als twintiger schreef, blinken de verhalen uit door hun rijpheid; hier is een souverein schrijver aan het woord. Was hij geen filmmaker geworden, dan was hij zeker een groot auteur geworden die zich moeiteloos had kunnen scharen aan de zijde van Milan Kundera, Bohumil Hrabal en Josef Skvorecky.

Vertaling en nawoord: Edgar de Bruin
Fotografie: Miro Svolik Praag (CZ)
Vormgeving: Barends en Pijnappel
218 pagina's 13 x 19 cm
ISBN 9789491738272
21,00 EuroBART KOUBAA
VERZET!

Elf vrouwen zitten op hun knieën in een miniatuurlandschap. Of zijn het reuzinnen? Wat ze precies doen is onduidelijk. Een schilderij van bescheiden afmetingen. Achtendertig bij vijfenvijftig centimeter. De Vlaamse kunstenaar Michael Borremans schilderde het in 2002 en gaf het de enigmatische titel 'Trickland'. Als de Vlaamse auteur Bart Koubaa het schilderij voor het eerst ziet wordt hij overvallen door een déjà vu. Het lijkt de verbeelding van iets wat al lang in zijn hoofd borrelt. Uiteindelijk leidt het tot 'Verzet!', een sprookjesachtige vertelling.

Afbeelding omslag: Michael Borremans
Vormgeving: Barends & Pijnappel
128 pagina's 10,5 x 16 cm
ISBN 978 9491738 104
12,00 EuroXAVIER DE MAISTRE
REIS DOOR MIJN KAMER

Toen de jonge graaf Xavier de Maistre (1763-1852) na een verboden duel zes weken (42 dagen) huisarrest kreeg, besloot hij een reis door zijn kamer te maken en hiervan elke dag verslag te doen. Zo ontstond aan de hand van zijn mijmeringen, gevoelens en fantasieen een boeiend, soms filosofisch getint, dan weer geestig, maar altijd persoonlijk 'reisverslag' van 42 hoofdstukken, waarin hij onder meer zijn idee uiteenzet dat de mens een tweeledig wezen is, bestaande uit een geest en een beest.

Vertaling en nawoord: Paul de Bruin
Vormgeving: Barends & Pijnappel
180 pagina's - 13 x 19 cm
ISBN 9789071877216
21,00 Euro< TERUG NAAR PROZA OVERZICHT